O nás
V pekárně ve Velké Bíteši se vždy pekl dobrý chléb, a to téměř 26 let. V osmdesátých letech byl ale provoz ukončený. Opuštěnou a zdevastovanou budovu dostala v restituci zpět rodina Jeřábkova. Po celkové generální rekonstrukci včetně staré klasické parní pece byl 5. září 1991 provoz obnoven.
Bítešský chléb byl pojmem v širokém okolí, lidé sjížděli z dálnice a zvonili v pekárně třeba o půlnoci a odváželi si ještě horký bochník. Šestadvacátého srpna roku 2017 se prodal prozatím poslední bochník bítešského chleba. Jeřábkova pekárna nenašla pekaře, který by se pečení chleba věnoval s poctivým srdcem a výroba chleba se tak obnovila.
Základem Bítešského chleba byl žitný přírodní vyváděný kvas. Zachováním tradiční receptury s jejich původními technologiemi, které byly sice pracnější a nákladnější, ale výrobky díky tomu bez přidatných látek a zbytečné chemie. Velká většina receptur na jemné pečivo pocházela z domácí rodinné kuchyně.
A těchto zásad se držíme i nadále. Dále pečeme pečivo dle vlastních receptur bez přidaných konzervantů či umělých barviv a připravujeme je převážně ručně.
V létě roku 2020 jsme se spojili s brněnskou čokoládovnou AJALOU. Spojení našeho pekařského umění a její kvalitní čokolády a jiných výběrových surovin dalo vzniknout novým lahodným produktům, jako jsou například máslové sušenky Ajalky. A na dalších dobrotách pracujeme.