Hledá se pekař!

 

Hledá se pekař

… aneb poslední bítešský bochník?

Po šestadvacet let jsme si pochutnávali na bítešském chlebu. Skoro deset tisíc dnů. Bítešský chléb byl pojmem v širokém okolí, lidé sjížděli z dálnice a zvonili v pekárně třeba o půlnoci a odváželi si ještě horký bochník. Šestadvacátého srpna roku 2017 se prodá prozatím poslední bochník bítešského chleba. Jeřábkova pekárna nemá pekaře, a proto prozatím končí s pečením chleba.

Otto Hasoň (mimo jiné redaktor bítešského časopisu Exit 162) říká: „Bítešský chleba jsem vždycky považoval za rodinné stříbro…“ Jenže nám chybí zlato, tedy zlaté ručičky, které by jej vyráběly. Rozhodnutí nebylo jednoduché.

Zbyl nám jediný pekař a jeho výkony jsou nevyrovnané. Nemůžeme si dovolit hazardovat s důvěrou zákazníků a dobrým jménem firmy. Pekařina je poctivé a náročné řemeslo. Pekaři nejsou, učební obor de facto neexistuje, ti, kteří zbyli, hledají snadnější způsob, jak si vydělat na „chléb náš vezdejší“. Dalším faktem je změna stravovacích návyků – více se prodává bezlepkové pečivo, vícezrnné výrobky, od klasického chleba se odchází. Třetím důvodem je obrovská konkurence – i velké pekárny se naučily péct dobrý chléb. Pokud nečtete složení, může vám vyhovovat.

Velkovýroba má pochopitelně nižší náklady. Nebylo by řešením péct chleba třeba jen jednou, dvakrát týdně? Lidem by byl vzácnější a víc by ho kupovali.

Každé zmenšení výroby chleba je pro nás dramatické. U nás se chleba vždy vyráběl klasickým řemeslným způsobem a pekl ve zděné parní peci, nikoli na lince. Pokud má zděná pec větší přestávky, musí se znovu natápět – a to je drahé. Kvalita chleba je vyšší, ale zákazník nezaplatí takovou cenu, která by nám pokryla náklady. Navíc kvas týden nevydrží, musí se stále obnovovat.

Takže budeme v Bíteši bez řemeslného chleba?

Ne, v naší prodejně budeme prodávat chléb z pekárny Klas z Jaroměřic nad Rokytnou. Dlouho jsme vybírali, myslím, že zákazníci budou spokojeni. V Jaroměřicích dělají chléb obdobnou technologií jako my. Mají jiný sortiment sladkého pečiva, to také zákazníkům nabídneme jako doplněk k našim výrobkům.

Pokud to dobře chápu, Jeřábkova pekárna bude péct dál.

Určitě, jedeme dál. Budeme péct rohlíky, vícezrnné pečivo, koláče a svatební koláčky a uzlíčky, a taky koblížky. Kromě toho máme dnes 17 druhů trvanlivého pečiva – tyčinky, preclíčky, křupavé chleby… Vyrábíme křupavé chleby s tvarůžky, ty si u nás zadali „tvarůžkáři“ z Loštic, začínáme péct ze špaldové mouky, připravujeme další trvanlivé pečivo. Nechte se překvapit.

Moc děkujeme všem našim příznivcům a zákazníkům.