O pekárně

Pozor, otevřeno v novém okně.PDFTiskEmail

 

Po šestadvacet let jsme si pochutnávali na bítešském chlebu. Skoro deset tisíc dnů. Bítešský chléb byl pojmem v širokém okolí, lidé sjížděli z dálnice a zvonili v pekárně třeba o půlnoci a odváželi si ještě horký bochník. Šestadvacátého srpna roku 2017 se prodá prozatím poslední bochník bítešského chleba. Jeřábkova pekárna nemá pekaře, a proto prozatím končí s pečením chleba.

Něco z historie:

V pekárně ve Velké Bíteši se vždy pekl dobrý chléb. V osmdesátých letech byl ale provoz ukončený. Opuštěnou a zdevastovanou budovu dostala v restituci zpět rodina Jeřábkova. Po celkové generální rekonstrukci včetně staré klasické parní pece byl 5. září 1991 provoz obnoven.

Základem Bítešského chleba je žitný přírodní vyváděný kvas. Zachováváme tradiční receptury s jejich původními technologiemi, které jsou sice pracnější a nákladnější, ale výrobky jsou bez přidatných látek a zbytečné chemie. Velká většina receptur na jemné pečivo pochází z domácí rodinné kuchyně.

 

Certifikace a ocenění:

2015: práce našich pekařek a pekařů byla oceněna značkou Regionální potravina kraje Vysočina pro Bítešský chléb kulatý velký, certifikátem Vysočina regionální produkt pro Chléb, jemné a trvanlivé pečivo z Jeřábkovy pekárny a také naše prodejna na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši získala certifikát Prodejna regionálních produktů 2015.

2011-2015Regionální potravina kraje Vysočina pro Bítešský chléb.

2009-2010: Ministerstvem zemědělství ČR oceněny za splnění sedmi nadstandardních kritérií značkou KLASA oceněny: Bítešský chléb, Finský chléb, Chlebánek z bezlepkové směsi a CALTA-bezlepkový chléb, Klasu jsme na další období u všech výrobků obhájili.

2008-2014: certifikát na systém kritických bodů ve výrobě HACCP

2008: certifikát „Vysočina – regionální produkt“ pro Bítešský chléb a Svatební koláčky, oba certifikáty jsme již dvakrát znovu obhájili.